Putni nalog

Jednodnevni simpozij: Seminaria hepatologica - TUMORI JETRE - multidisciplinarni pristup

 
 
Poštovane kolegice i kolege,
 
     Iznimna mi je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na jednodnevni simpozij  Tumori jetre-multidisciplinarni pristup koji će se održati 12. prosinca 2014.g. u Kliničkoj bolnici „Dubrava“ u Zagrebu.
 
     Tumori jetre predstavljaju značajan problem s kojim se liječnici različitih struka, od obiteljske medicine, gastroenterologije, radiologije, patologije i citologije, laboratorijske dijagnostike do kirurgije i onkologije svakodnevno suočavaju u svojoj praksi. Pri tom otvaraju se brojne dileme, počevši od problema adekvatnog probira i prepoznavanja rizičnih bolesnika, izbora adekvatne dijagnostičke metode, odluke kada pribjeći invazivnim dijagnostičkim metodama, te na kraju odlučiti o najboljem modalitetu liječenja sukladno medicini utemeljenoj na dokazima. Nekada relativno rijedak u zemljama zapadne hemisfere, hepatocelularni karcinom (HCC) postaje sve veći epidemiološki i još uvijek terapijski problem. Zbog njegove rastuće incidencije Svjetska gastroenterološka organizacija posvetila je prošle godine Dan digestivnog zdravlja upravo HCC-u. Dostupnost novih dijagnostičkih metoda i lijekova  također nije jednolika uključivo niti u Europi. Sve  su ovo pitanja kojima će mo se posvetiti na Simpoziju, tijekom kojeg će biti omogućen i hands-on trening na najsuvremenijim ultrazvučnim uređajima, te će biti demonstrirana primjena ultrazvučnih kontrasta u dijagnostici tumora jetre. 
     S obzirom da je problematika multidisciplinarna, predavanja će održati renomirani stručnjaci iz zemlje i svijeta različitih struka i profila. Posebno smo ponosni  što su pokroviteljstvo simpozija prihvatile Svjetska gastroenterološka organizacija (WGO) i Europska federacija društava za ultrazvuk u medicini i biologiji (EFSUMB), te će svi sudionici dobiti svjedodžbu EFSUMB-a o pohađanju skupa  bodovanu od ovog renomiranog udruženja. Simpozij podupire i više hrvatskih stručnih društava koja se bave ovom problematikom. Ovim skupom željeli bi smo potaknuti što tješnju interdisciplinarnu suradnju i povezanost među kolegama, te na taj način doprinijeti unaprjeđenju i kvaliteti svekolike medicinske skrbi za naše bolesnike.
     U tom smislu radujemo se Vašem dolasku, te Vas pozivamo da  se aktivno uključite u diskusiju i praktični dio programa. 
 
S poštovanjem,
 
 
Doc. dr. sc. Ivica Grgurević 
Predsjednik Organizacijskog odbora simpozija
 
 

program (hr)

program (engl)