NOVOST

RAK DEBELOGA I ZAVRŠNOGA CRIJEVA - ODAZOVI SE I ŽIVI

 

Utorak, 30.03.2021. 12:30

Hrvatsko novinarsko društvo (Perkovčeva 2) Velika dvorana I. kat

 

Panel - rak debeloga i završnoga crijeva i programi ranog otkrivanja u pandemiji Covid-19

 

"Lijepo je živjeti"

"Spasimo više od 2200 života godišnje"

 

Povodom mjeseca svjesnosti o raku debeloga i završnoga crijeva, u Velikoj dvorani Novinarskog doma održana je konferencija za medije-panel pod nazivom "Lijepo je živjeti". Okupljenim novinarima obratili su se državni tajnik Ministarstva zdravstva prof. dr. sc. Silvio Bašić, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo  dr. med. Ivana Brkić Biloš te domaćin, predsjednik Hrvatskoga gastroenterološkoga društva prof. dr. sc. Neven Ljubičić. 

Prikazani su epidemiološki trendovi vezani uz pojavnost i smrtnost od raka debeloga i završnoga crijeva u Republici Hrvatskoj kao i rezultati 4. ciiklusa provedbe Nacionalnoga programa ranog otkrivanja raka debeloga i završnoga crijeva s posebnim osvrtom na izazove vezano uz Covid-19 pandemiju. Posebno je prikazan i predložak novog programa oportunističkoga probira raka debeloga i završnoga crijeva u visokorizičnih pacijenata u ordinacijama obiteljske medicine u Republici Hrvatskoj, program koji zajednički provode sve udruge obiteljskih liječnika u Republici Hrvatskoj kao i Hrvatsko gastroenterološko društvo. Svi panelisti su pozvali javnost na što veći odaziv u okviru Nacionalnoga programa ranog otkrivanja raka debeloga i završnoga crijeva čime se godišnje može spasiti i do 2200 života.  Na panelu je predstavljen i promotivni materijal kojim se želi senzibilizirati javnost pod sloganom "Lijepo je živjeti". 

Najzanimljivije detalje izlaganja pogledajte na našem videu, a na sljedećim poveznicama možete vidjeti i što su s događaja prenijeli hrvatski mediji  HRTN1 televizijaTelegramIndexVečernji list.