NOVOST

10. kongres Hrvatskog gastroenterološkog društva sa međunarodnim sudjelovanjem

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

S velikim zadovoljstvom najavljujem 10. kongres Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD) s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati u Dubrovniku od 8. do 10. studenog 2024. godine. Bolesti probavnog sustava predstavljaju značajno opterećenje za bolesnike, liječnike, zdravstveni sustav i društvo u cjelini. U periodu od 2010. do 2019. godine u zemlja­ ma članicama United European Gastroenterology incidencija bolesti probavnog sustava porasla je za 17%, prevalencija za 22%, a broj smrti za 20%. S druge strane, svjedočimo sve bržem razvoju znanstvenih spoznaja, tehnologija i lijekova što pred gastroenterološku zajednicu i svakog pojedinog liječnika postavlja nove izazove i odgovornosti. 

Na kongresu će biti obrađena sva područja gastroenterologije i hepatologije, od upalnih bolesti crijeva, tumora probavnog sustava, bolesti jetre, bilijarnog sustava i gušterače, funkcijskih bolesti probavnog sustava, endoskopije i ultrazvuka. Kongresu će prethoditi Adriatic Liver Forum koji predstavlja tradicionalni susret vodećih hepatologa iz jugoistočne i srednje Europe uz gostovanje vrhunskih eksperata iz drugih europskih centara izvrsnosti. Dan prije kongresa bit će organiziran poslijediplomski tečaj o enodskopiji kod premalignih stanja probavne cijevi. Pored toga, tijekom trajanja kongresa bit će organizirane i hands-­on radionice iz endoskopije i ultrazvuka, a jedan blok predavanja bit će posvećen izlaganju najboljih sažetaka prijavljenih na kongresu.  
Na ovom kongresu pored hrvatskih gastroenterologa i mladih kolega specijalizanata gastroenterologije, očekujemo kolege iz susjednih zemalja i vodeće eksperte iz europskih centara izvrsnosti u bolestima probavnog sustava. Želeći naglasiti potrebu multidisciplinarnog pristupa očekujemo i sudjelovanje kolega drugih specijalnosti koji se bave problematikom bolesti probavnog sustava s kojima usko surađujemo u okviru multidisciplinarnih timova, što predstavlja najbolji oblik donošenja odluka usmjeren na poboljšavanje zdravstvenih ishoda naših bolesnika. 

Vjerujemo da ćete naći i nešto vremena za uživanje u povijesno­kulturnim znamenitostima i prirodnim ljepotama Dubrovnika te za ugodno kolegijalno druženje. Zahvaljujem i našim sponzorima, koji su prepoznali značaj edukacijskih aktivnosti i podržali organizaciju ovog skupa.

Zahvaljujemo i domaćinu Gradu Dubrovniku i gospodinu Gradonačelniku Dubrovnika na pokroviteljstvu i podršci u organizaciji kongresa.

U nadi da ćete korisno i ugodno provesti vrijeme na 10. kongresu HGD­a s međunarodnim sudjelovanjem srdačno Vas pozdravljam i radujem se skorom viđenju.

S poštovanjem,

Prof. dr. sc. Ivica Grgurević, FEBGH, FRCP
Predsjednik HGD-a
Predsjednik Organizacijskog odbora 10. kongresa HGD s međunarodnim sudjelovanjem